Nem mutat

Zelei Attila a Neuron Senior fejlesztője elárulta nekünk, hogy milyen szerteágazó munkája van és arra is kitértünk, hogy mi szükséges ahhoz, hogy fejlesztőként számításba kerülhessünk a Neuronnál. A problémamegoldó képesség fontosságáról is beszéltünk, illetve hogy mivel tartja fent a motivációját a mindennapi munkájához.

Senior fejlesztőként milyen feladatokat látsz el, és az miben különbözik egy normál fejlesztő munkájához képest?

Senior fejlesztőként a legtöbb fejlesztővel ellentétben nem egy projekten dolgozom, hanem jellemzően egyszerre többen. Gyakran nem egy konkrét feladat megoldása a dolgom, hanem a lehetséges megoldások áttekintése és a csapattal együtt a lehető legjobb kiválasztása. Ezért valamivel korábban kapcsolódok be a tervezésbe és becslésbe egy adott feladatnál, mint a fejlesztők. Gyakran ha technológiai vagy architekturális kérdésről van szó, nekem kell azt megválaszolni.

Ezen kívül olyan feladataim is vannak, ami közvetlenül nem függ össze a mindennapi fejlesztői munkával. Ilyen a junior kollegák mentorálasa és mérése, vagy a céghez jelentkezők interjúztatása, valamint oktatásokat is tartok a cég dolgozóinak, illetve a Schönherz Akadémia hallgatóinak is.

Mondhatjuk-e, hogy Te vagy a fejlesztők ellenőrzője, aki megkülönbözteti a kész és a félkész anyagokat, hogy csak kiváló munka mehessen ki az ügyfélhez?

Nem igazán, mivel néha a konkrét megvalósításban nem is veszek részt. Gyakran csak a lehetséges megoldások közül segítek kiválasztani a legoptimálisabbat, vagy én adok konkrét megoldást egy problémára. Így inkább az a feladatom, hogy megelőzzem a rossz megoldás elkészítését, mint hogy ellenőrizzem azt.

A Neuron egy jó nevű üzletfejlesztő cég, és ezáltal jól mutat egy önéletrajzban. Úgy tudom, hogy az általános ismereteken kívül Ti a fejlesztői csapathoz csatlakozni kívánóktól elvártok pár speciális technológiai ismereteket is. Mely ismeretek szükségesek ahhoz, hogy esélye legyen egy fejlesztőnek a Neuronnál?

Természetesen ez pozíciófüggő. Jellemzően a cégünkhöz junior fejlesztők jelentkeznek. Tőlük az az elvárás, hogy megfelelő tudásuk legyen a Java nyelv, az SQL, a Html, és a CSS illetően, ezek a követelményrendszerünk alapjait képezik, tehát ezen alapvető ismeretek nélkül nem tudnak nálunk dolgozni a fiatalok.

Előnnyel indul a jelentkezése egy junior fejlesztőnek a Neuronnál, hogyha rendelkezik valamilyen Java Web technológia ismerettel (Servlet, JSF).

Fejlesztő pozícióban természetesen nagyobb az elvárás a jelentkezőkkel szemben, mint a juniorokkal szemben. Az erre a beosztásra jelentkezőknek rendelkezniük kell, Java EE ismeretek (Servlet, JSF, JPA, EJB / Spring). Emellett valamilyen Java Web Alkalmazás szerver ismerete is elvárás, illetve valamilyen Java Web technológiában szerzet tapasztalat is szükséges a fejlesztő pozíció megszerzéséhez.

Senior fejlesztőként felnéznek rád a kollégáid. Mennyire érzed ezt tehernek, vagy éppen mennyire motivál ez a mindennapokban? Gyakran kérnek tőled tanácsokat a fiatalabb munkatársaid?

Az oktatások során megszoktam, hogy gyakran kérnek segítséget tőlem. Ezt nem érzem tehernek, mivel szeretem a kihívásokat. Jellemzően akkor keresnek a legtöbbször, amikor valami nagyon nem működik, és a csapat magában már nem képes megoldani a problémát. Ha nem kérnek akkor is kapnak tőlem néha tanácsokat, ha azt látom, hogy már többen próbálnak egy problémát megoldani, s akkor rá szoktam kérdezni, hogy tudok-e segíteni.

Mely üzletfejlesztési módszerek tartoznak a kedvenceid közé, természetesen ha van ilyen?

Mostanában a cégünk több energiát fektet új ügyfelek szerzésébe, így újabb projektek indulnak a közeljövőbe. Mindig is jobban érdekeltek az új, még felderítetlen területek, így leginkább az új projektek feladatai tartoznak jelenleg a kedvenceim közé. Kifejezetten a módszerek között nem tudok különbséget tenni, hiszen mindegyik kicsit másabb, mindegyikben más a kihívás.

A munkád során mit tartasz a legérdekesebb dolognak? Miben találod meg a mindennapi motivációd?

A problémamegoldást mondanám a legérdekesebb feladatnak, hiszen nem feltétlenül találjuk meg a hiba okát és elképzelhető, hogy mélyre kell ásnunk ahhoz, hogy megtalálhassuk a probléma okát.

A motiváltságomat jellemzően az új alkalmazások tervezése, vagy a már meglévő alkalmazásaink továbbfejlesztése tartja fent. Valamint itt is meg kell, hogy említsem a hibák felderítését, amivel gyakran megkeresnek olyan projektek kapcsán is, amin nem is dolgozom.