Nem mutat

Az elmúlt egy év eredményeiről beszélgettünk Bodrogközi Lászlóval, a Neuron CEO-jával.

Hagyományosan a nyári időszakban értékelik a menedzsereket, mit is vittek véghez az elmúlt egy éves időszakban. A Neuronnál évek óta komoly fejlesztések voltak, vannak, lesznek. Ha most ránézel az eredményekre, akkor mik az első gondolataid az elmúlt egy évvel kapcsolatban?

Ha egy évvel ezelőtt leteszik elém a most látott eredményeket, azt mondom, hogy köszönöm, elfogadom! De ez valahogy olyan, mint amikor a sportolók nekiindulnak egy versenysorozatnak, kitűzik maguk elé a célt, de amikor elérik azt, akkor automatikusan növekszik az étvágy, és új cél kerül megfogalmazára, már az lebeg a szemük előtt. És amikor a végén, a két cél közé érkeznek, akkor elégedetlenek, mert hát ilyen a sportolói gondolkodás. Valami hasonlót érzek én is most.

Kifejtenéd ezt bővebben nekem?

A bevételeinkben a jelenlegi állás szerint éves szinten 28%-ot biztosan növekedni fogunk. Ez rendkívül pozitív számomra. Ok-okozatként mondanám a következő eredményt: sikerült végleg kilépnünk a „szoftverfejlesztők” világából, és megannyi ügyfélprezentációnak köszönhetően ma már valóban üzleti alapú IT megoldásokat nyújtani képes cégként könyvelik el a Neuront. Sőt, vannak már konkrét üzletfejlesztési alapú megbízásaink is. Ehhez szorosan kapcsolódik az elmúlt évben véghez vitt termékfejlesztésünk is, mely igen pozitív fogadtatást kapott a piacon. A websoil egy új távlatot nyitott meg a hazai cégek számára. A munkaerőhiányos idők ellenére a Neuron csapata stabil, tovább épül, és a legjobb szakemberek már évek óta együtt vannak. Ez nekünk természetes, de mindenképp eredményként kell elkönyvelni ma Magyarországon. És hát van egy magán vonatkozású „eredmény” is. A Neuron sikeréhez hozzájárul, hogy az életem felét Budapesten töltöm. Az, hogy ezt otthon, a családdal úgy tudjuk menedzselni, hogy én az üzletben valóban a maximumot tudom hozni, ez számomra szinten nagy eredménynek számít.

Ezek valóban impozáns adatok. De akkor mi is van azzal a sportolói étvággyal?

Hát igen! Valószínű te is látod rajtam, hogy nincs kiragasztva a mosoly az arcomra. Eleve nem vagyok az a típus, aki egy interjú közepette erre alkalmas lenne, de az igazi ok, hogy látom a jelentősen megnövekedett piaci potenciált. Ha csak abba belegondolok, hogy a jelenleg az ügyfeleknél kintlévő ajánlataink egy újabb 20-25%-os növekedést biztosítanának számunkra, akkor nem feltétlenül elégedetlen, inkább izgatott, néha pedig türelmetlen vagyok.

Türelmetlen ember vagy?

Alapvetően nem! Csak akkor, ha látom, hogy megvannak a lehetőségek, látom az újabb és újabb célokat, tudom, hogy el fogjuk érni ezeket, csak a megfelelő időintervallumot ki kell várni. Na ezeket a periódusokat azért kezelnem kell!

A jelentős előrelépést az értékesítési bevételekre alapoztad. Jó értékesítési csapatod van?

Megmondom őszintén, bár a Neuron 19 éves cég, de az értékesítési csapat fejlesztésébe három évvel ezelőttig bele sem kezdtem. Én nem vagyok értékesítési szakember. De úgy gondolom, hogy a jó üzletember tudja miben jó és miben nem. Megtaláltam a szükséges támogatást és felépítettük a csapatot, amit ma már én menedzselek. Most három év elteltével látom, hogy értékesítés nélkül nincs igazi fejlődés. Jó képességű, és igen jól kiképzett csapat áll mellettem, valóban prémium szinten működnek. Úgyhogy ma már azt mondom, hogy megvagyok elégedve, de természetesen újabb és újabb előrelépést várok tőlük.

Most zajlik az ITB TOP 25 szavazása. Az elmúlt években felkerültél a legjobbak listájára. Idén mit vársz?

Számomra minden évben az volt a legfontosabb, hogy a közvetlen környezetem hogyan tekint rám. Nem mondd igazat, aki azt állítja, hogy nem foglalkozik azzal, egy komoly menedzser rangsorban hanyadik helyen végez, márpedig az ITB rangsora igen komoly mérce a mi szakmánkban. Szóval én is nézem, hogyan halad a folyamat, és persze örülök, ha a kollégáim, barátaim, üzleti partnereim sikeresnek látnak. Hogy aztán a végén hányadik helyre lesz ez elegendő, az már nem kiemelt prioritású számomra.

Akkor sok sikert a jövőbeni célok megvalósulásához, és a TOP 25-höz is!

Köszönöm!