Nem mutat

Tisza András, a Neuron tesztelés vezetője beszélt nekünk arról, hogyan kezdte meg pályafutását, illetve személyes tapasztalait is megosztotta velünk arról, mi szükséges ahhoz, hogy az IT területén sikeres lehessen egy pályakezdő.

Milyen területeken dolgoztál mielőtt tesztelés vezető lettél a Neuronnál? Mikor csatlakoztál a céghez?

A Neuronhoz 2013-ban csatlakoztam. Először a cég logisztikai alkalmazásával kapcsolatos projektben dolgoztam tesztelőként. Feladataim többek között a tesztesetek létrehozása, incidensjelentések rögzítése, tesztjelentések készítése voltak.

Mik a legnagyobb tanulságok iskola kontra az igazi munka/élet kapcsolatában, ha most így vissza kellene gondolnod a pályakezdésedre?

Mivel nappali tagozatos diákként már elkezdtem dolgozni, így megtapasztaltam milyen nehéz együtt végezni a kettőt, hiszen a napi munka után, erőt kell, hogy vegyél magadon ahhoz, hogy leülj tanulni, már ha mindkettőt megfelelő minőségben akarod tudni. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy így döntöttem, hiszen nem lehet elég korán elkezdeni a tapasztalatszerzést, valamint természetesen vannak olyan lehetőségek, amelyek támogatják az iskola melletti, nyugodt munkavégzést, mint például a levelező tagozat lehetősége, vagy éppen a kedvezményes, egyéni tanrend. Véleményem szerint minél hamarabb bele kell kóstolnia a munka világába egy mai diák számára, főleg az informatika területén , hiszen nincs az egyetemen lehetőség arra, hogy olyan szintű gyakorlati tudást szerezzen meg, amellyel az elméleti modellek, megoldások, módszerek is a helyükre kerülnének.

Mivel foglalkozik egy tesztelés vezető? Van egy napi rutinod, vagy esetleg minden napod máshogy tevődik össze?

A reggeli megbeszélést a délelőtt folyamán az aktuális tesztelési feladatok koordinálása követ. A délután folyamatfejlesztéssel vagy a tesztautomatizálást támogató szoftverünk fejlesztésével telik javarészt. Rugalmasnak kell lenni, mivel mindig közbejöhet bármilyen fontosabb feladat, ami prioritásában megelőzi a rutinmunkát.

A Neuronnál folyamatosan vannak üzletfejlesztések, melyek érintik a szervezetet. Milyen hatással vannak rád a céges változások?

Az utóbbi 1-2 évben végbement üzletfejlesztések mindenképp pozitív hatással vannak rám, mivel jelentősen szélesítik az én látókörömet, szakmai határaimat. A UPC mai napig a legnagyobb ügyfelünk, folyamatosan végezzük a fejlesztéseket számukra, de a Neuronnál a menedzsment nem ragadt le egy nagy megrendelőnél és a lehetőség, hogy több újdonságba is bele lehet/lehetett kóstolni (gamification, software takeover, stb.), szerintem a legfontosabb egy fiatal szakember számára.

A tesztelés eredményeket a megbízók felé is közvetítitek, vagy ők már csak a kész termékkel találkoznak? Hogy áll össze ez a folyamat?

A legfőbb ügyfelünkkel kapcsolatos projekteken nemcsak a tesztelő csapat dolgozik, és elsősorban nem a mi feladatunk, hogy transzparens riportok készüljenek a megrendelő felé. A tesztelés előfeltételeként előálló dokumentumok (FS, LLD) segítségével, még a fejlesztési időszak alatt igyekszünk elkészíteni a szükséges tesztelési terveket, előállítani a tesztadatokat. A tesztelés alatt napiriportok készülnek az aktuális projekten résztvevőknek, projektmenedzsernek, aki a riportok alapján tud dönteni, hogy szükséges-e további fejlesztés, változtatás a terméken ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A tesztelésünk befejeztével egy külső, az ügyfél által megbízott tesztelő csapat veszi át a munkát, akik már az ügyfélnek, üzleti tesztelők segítségével készült riportokat küldenek. A termékfejlesztés projekteken a tesztelési eredmények szintén házon belül kerülnek kimutatásra.

Biztos van a munkafolyamat során olyan szakasz amit kifejezetten szeretsz, illetve amit ki nem állhatsz. Melyek ezek a munkafázisok?

Jellemzően az összes munkámmal kapcsolatos tevékenységet szeretem, de ha ki kellene emelnem egy-két elemet, akkor a tesztautomatizálást és a tesztadat bányászatot tudnám megemlíteni. A logikátlan vagy közömbös/közönyös emberekkel való együttműködés pedig az, amit nehezen viselek a munkám során.

Véleményed szerint milyen tulajdonságokkal lehet valaki tesztelési munkakörben kiváló? Melyek azok az ismérvek amik nélkül ezt a munkát nem lehet jól végezni?

Szorgalom, kitartás, türelem. Ezen tulajdonságok nélkül, nem lehet kialakítani egy olyan tesztelési folyamatot, amelynek az alapot kell adnia a minőségbiztosítás számára, egy szoftverfejlesztés során.

Melyek azok a területek, amiken fejlődni szeretnél az elkövetkezendő egy éven belül?

A kommunikáció területét mondanám. Konkrétan az ügyfelekkel való konzultációkra és a csapatommal történő információcserékre gondolok. Ezen kívül a folyamatfejlesztés területén szeretném bővíteni a tudásomat.

Nagy téma az IT területen a munkaerőhiány. Mi erről a véleményed?

Véleményem szerint utánpótlásból nincs hiány, mivel rengetegen keresnek jelenleg is IT területen munkát. Az viszont kétségtelen tény, hogy ez az utánpótlás nem feltétlenül rendelkezik azokkal az elengedhetetlen tulajdonságokkal, amelyek szükséges az adott munkakör elvégzéséhez. Itt nem feltétlenül technológiai ismeretekre gondolok, hiszen ezzel általában nincs gond, hanem többnyire inkább soft skill-ekre, illetve megfelelő szemléletre, gondolkodásmódra. Ezeket megtanítani ugye nem lehet, maximum fejleszteni tudják, de az már nem ugyanaz.

András, köszönöm a beszélgetést, és sok sikert kívánunk!

Köszönöm!