Tudástár

Nagy fejlődési ívet írt le a Neuron az elmúlt években. Hazai KKV-ként kikerült az „egy-két nagy partneres beszállító” szerepkörből és ügyfélportfóliót épített. Komplexen átalakította szervezetét, és olyan termékportfóliót alakított ki, mely megfelel a modern piaci kihívásoknak. Közben bevételben és profitban jelentősen megerősödött, és most egy újabb fejlődési lépésként Bodrogközi László, a cég CEO-ja megvásárolta a céget, egyszemélyes tulajdonossá lépett elő.

Először is gratulálunk az új szerepkörhöz, nem általános, hogy egy felfutóban lévő sikeres céget vásárol meg a CEO-ja!

Köszönöm. Valóban eléggé egyedi a helyzet, de évek tudatos munkájának a végeredménye mindez, melyben komoly támogatást kaptam a számomra fontos, a sikereimet meghatározó emberektől.

Legutóbb még a WE IT League komplex IT társulás elindulása volt a hír a házad tájáról, most pedig a Neuron megszerzése. Dinamikusan haladsz előre, legalábbis a tények ezt mutatják.

A két esemény nyilván összefonódik. Az egyértelmű, hogy az IT megoldások piacán komoly átrendeződés tapasztalható az elmúlt években is és elmosódnak az „egyértelmű” határok. Egy sikeres cégtulajdonosnak több, bár egy pontra mutató, de egymástól eltérő irányban kell komoly energiát fektetnie ahhoz, hogy sikeres tudjon maradni.

Miért pont most történt meg e kivásárlás?

Hosszú folyamat lezárása ez, melynek alapvető mozgatórugója az volt, hogy én most már évek óta másként képzelem el az IT szerepét és jövőjét, mint a tulajdonostársak. Viszont nagyon jó emberi kapcsolatokról beszélünk, és ennek köszönhetően folyamatosan megtaláltuk az ésszerű kompromisszumot a működéshez. De mindenkinek megvan a saját jövőképe, és az enyém már olyan mértékben eltért, hogy értelmetlen volt ebben a formában folytatni.

Milyen most a Neuron? Már bocsánat ezért az igen általános kérdésért.

Az elmúlt években, éves szinten több mint 20%-os fejlődést realizáltunk bevételben. A partnerszámunk is igen dinamikusan bővült úgy, hogy közben az egyik igazi erősségünk, a hosszú távú stabil ügyfélkapcsolatok megmaradtak. Nagyon erős szakmai csapat épült, ahol szinte nem mérhető a fluktuáció és konkrét termékekkel indultunk el a nemzetközi piac felé. Aki ismeri a jelen IT piacot, annak ezek a tények sok mindent elárulnak.

Hogyan kapcsolódik a WE IT League ehhez a vonalhoz?

Mondhatnám azt, hogy a Neuron fejlődése két partner mentén volt értelmezhető addig, amíg komplex üzletfejlesztésbe nem fogtunk. Ez történt hét évvel ezelőtt. CEO-ként, kisebbségi tulajdonosként végig éltem egy KKV tipikus fejlődési szakaszait egy nemzetközi szintű üzletfejlesztésben. Pontosan látom, hogy mik a legnagyobb kihívások ahhoz, hogy egy tehetséges KKV fel tudjon emelkedni, ki tudjon tűnni. Ma már tudom mikor, hol és mire van szüksége. De ami talán a legfontosabb: átérzem a tulajdonosok legnagyobb kihívásait, kérdéseit. Szerintem fontos belenézni a tükörbe és elmondani otthon magadnak, hogy „külső támogatás nélkül nem tartanál itt”. Viszont nagyon nehéz a végső döntést meghozni, hogy belekezdjél egy számodra még nem teljesen ismert, viszont semmiképp nem olcsó business mentoring programba. Merthogy hazai cégek esetében ez az egyetlen üzletfejlesztési metodika, ami érdemi fejlődést hoz hosszú távon is. Sőt, azt sem tudtam anno, hogy létezik ilyen, hiszen a legjobb szakemberek nem teszik ezt ki a „hirdetőfalra”. Tehát sok összetevője van annak, hogy egy hazai cégtulajdonos sikert tudjon elérni, sikeres tudjon maradni. Ezt a keretet biztosítja a WE IT League a hazai, fejlődésben lévő, fejlődés előtt álló vagy épp egy új fejlődési lépcsőfokra lépő mikro vállalkozásnak, KKV-nak.

Tehát tulajdonképpen a hazai IT vállalkozások mentoringja van a középpontban?

Közös fellépés a piacon, közös értékesítés, HR pool, közös szakmai képzések és fejlődés mellett valóban fontos rész a mentoring, ami a tulajdonosok és vezetők fejlesztését, kommunikációs munkáját, értékesítési fejlesztését, termékkoncepciók kialakítását, és természetesen a mindenek alapját jelentő egyéni és céges stratégia felépítését is tartalmazza.

Vagyis a tagok számolhatnak a Neuron dinamikus fejlődési ütemével?

Bár úgy gondolom, hogy ez a fejlődés – amennyiben az IT vállalkozás a versenyszférából termeli a bevételt – mindenképpen impozáns, de akikkel már most párbeszédben állunk a csatlakozásról, látható, hogy teljesen különböző motivációik vannak. Van, ahol ez a növekedési ütem nem kérdés, de annak stabil rendszerbe foglalása már az, van olyan, aki profitjával már jól érzi magát, de teljesen ismeretlen a piacon és tudja, hogy brand érték nélkül tiszavirág életű a siker. És még sorolhatnám a csatlakozási okokat.

Hogyan néz ki a szakmai háttér ebben a társulásban?

Az IT szakmai háttérnek alappillére a Neuron, de minden egyes tag új tudást hoz be, és így folyamatosan erősödünk. A többi terület fejlesztésére pedig sikerült megállapodást kötnünk a Mentors & Partners Grouppal, akik komplexen tudják biztosítani a business mentoringot a tagok számára. Velük dolgozom már 7 éve, így a módszertan már ismerős.

Vagyis bevált receptnél maradsz?

Természetesen. Jómagam sem szeretem a meglepetéseket, de mások üzletével még körültekintőbb vagyok. Az egy fontos dolog, hogy ők valóban magas nemzetközi szintű tudást tesznek le az asztalra, és ráadásul én is jól tudok velük együttműködni. Üzletfejlesztésben mindkettő elengedhetetlen kritérium.

Hogyan lehet csatlakozni a WE IT League-hez?

Egyelőre én közvetlenül egyeztetek az érdeklődő tulajdonosokkal, cégvezetőkkel. Ennek több üzleti oka is van, és ezek olyan szintű tárgyalások, amik első számú döntéshozók között zajlanak.

Akkor elmondhatjuk, hogy a jövő legalább olyan dinamikus lesz, mint a múlt volt számodra. Sok sikert kívánunk hozzá! Köszönöm a beszélgetést.

Köszönöm szépen!