Tudástár

A jelenlegi helyzetben mindenki számára egyértelművé vált, hogy sebezhetőek és esendőek vagyunk. Ez nem kérdés. Amit eddig csak mozifilmekben és sorozatokban láthattunk, az ijesztő valósággá vált. A legfontosabb, hogy szeretteink és mi egészségesek maradjunk, elkerüljük a járványt. Ezzel párhuzamosan vajon megváltoznak szokásaink, viselkedésünk?

A higiénia kiemelt szerepet kap, jóval körültekintőbbek és óvatosabbak vagyunk, mint korábban. A prioritásaink is kőkeményen borulnak jelen pillanatban. Az értékrendünk ennek megfelelően megváltozott.

Két eshetőséggel érdemes számolni: a járvány okozta változás a viselkedésünkben és fogyasztói szokásainkban tartóssá válik, vagy ez csak egy átmeneti állapot, ahol igazodunk a kialakult helyzethez. Mindkettővel terveznünk kell, hiszen előre egyik sem borítékolható. Felelősségteljes cégvezetőként mindkét forgatókönyvre kell, hogy legyen stratégiai megoldás a tarsolyunkban.

Sokfelől, sokféle véleménnyel és elemzéssel találkozhatunk a ránk váró jövővel kapcsolatban. Melyiknek higgyünk? Ez egy komoly kérdés. Ki és mitől hiteles számunkra? Hallottam több ismerősömtől is azt a mondatot: „Ha majd minden újra visszaáll a régi kerékvágásába…” Sokan áhítoznak a boldog békeidőkre, de vajon ez egy romantikus elképzelés, vagy egy valós alapokra helyezett várakozás?

Nézzük mi történik akkor, ha az átmeneti állapot állandósul. Ebben az esetben minden megváltozik. Ha a járvány véget ér, mi marad utána? Elsősorban félelem és óvatosság. Ha ez most megtörténhetett 2020-ban, akkor miért ne történhetne meg újra 2021-ben vagy 2022-ben – merülhet fel bennünk.

Hogyan tudják visszaállítani a bizalmat a legnagyobb vesztesek, mint a turizmus, a vendéglátás és a szolgáltatóipar többi területe? Mikor indulunk újra? Mi kell ahhoz, hogy félelem nélkül merjük gyerekeinket elengedni az iskolába, beülni a fodrászszékbe vagy felülni egy repülőre? Leginkább bizalom és biztonság. Ahhoz, hogy megmerjem tenni ezeket, a számomra biztosított kiemelt higiéniai körülmények elengedhetetlenek. Nyilvánvaló, hogy eddig is voltak előírások és normák, amik mentén ezeknek a területeknek működniük kellett, de ez már nem lesz elég.

Egyértelmű, hogy minden ilyen ágazatnak – és nem csak a szolgáltatóiparnak – lépést kell tartania, ha fenn szeretne maradni. Valószínűleg mindenhol megjelennek majd a kézfertőtlenítők, a most kitett plexi elválasztókat sem fogják leszedni, maximum korszerűbbre cserélni, és további óvintézkedéseket is fognak hozni. A gumikesztyű és maszk használata is várhatóan marad több helyen. Az, ami most újnak tűnik, hamarosan megszokottá és leginkább elvárttá fog válni. Új minőségbiztosítási rendszerekre lesz szükség, amik megnyugtatnak minket fogyasztókat, vásárlókat, munkavállalókat, utazókat és iskolába járókat.

A kommunikációs üzenetek is gyökeresen meg kell, hogy változzanak. Válaszolniuk kell az új fogyasztói/vásárlói igényekre. A megszokott márkaépítésen és értékesítési támogatáson túl muszáj, hogy nyugtassanak minket. A márkaértékek sorába be kell, hogy kerüljön a biztonság. Természetesen ezt a saját márkánk világába úgy kell tudnunk elhelyezni, hogy az alapvető márkaképünk ne változzon tőle.

Mi van abban az esetben, ha ez csak egy átmeneti állapot? A változásokhoz akkor is idomulnunk kell üzleti stratégiánkkal. A tervezéskor számításba kell vennünk, hogy a járvány végeztével a fogyasztói/vásárlói és viselkedésbeli változások „visszarendeződnek”. Ez azt jelenti, hogy igazodni szükséges – ha átmenetileg is – a megváltozott piaci körülményekhez. Ebben az esetben kalkulálnunk kell azzal, hogy mire számíthatunk a járvány után, és a vállalkozásunkat milyen irányba mozdítsuk.

Online vs. offline? Nem kérdés, hogy az arány nagy mértékben erősödött az online javára. A szolgáltatóiparnak és a kiskereskedelemnek ehhez kell most igazítania az üzleti stratégiáját. A cégeknek ajánlott igazodniuk, hogy ne veszítsenek piacot, illetve piacot nyerhessenek. Aki most gyorsan, ötletesen és hatékonyan alkalmazkodik, az hasít. Aki kivár, az lemarad vagy veszít. A járvány utáni időszakban – amennyiben a vásárlói szokások nem változnak meg jelentősen – várható egy visszamozdulás az offline irányába, persze ez területfüggő. Ha az első eshetőség következik be, abban az esetben az online felülreprezentált állapota állandósulhat.

Végül, de nem utolsó sorban, merjünk segítséget kérni, mert minden elvesztegetett idő az üzletünket és az ott dolgozó kollégáink állását teszi kockára. Kizárólag szakemberhez forduljunk! Rengetegen kínálnak kecsegtető megoldásokat a válságkezelésre, amik nagy része olyan lufi, amit ha kipukkasztunk, nem vár minket más, csak az üres ígéret utáni űr. Akkor kihez forduljunk, ki számít szakembernek? Nézzünk utána, milyen referenciákkal, árbevétellel rendelkezik, mióta van a piacon, milyen kompetenciákat tud felmutatni, hogyan dolgozik, milyen módszertant követ!

Egy rossz döntés végzetes lehet, egy jó döntés pedig megalapozhatja a jövőnket.